Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Απ-αργούμε;

Δημοσιογραφία με συν-είδηση.
Συνδικαλιστική δράση- για όλους τους δημοσιογράφους.
Όχι στις απο-δράσεις, από τα προβλήματα που δοκιμάζουν τον κλάδο μας.


Με θεμέλιο, τις ανυποχώρητες αυτές αρχές και θέσεις, κατέθεσα στη σημερινή συνεδρίαση (15-2-2009), πρόταση με πλαίσιο για απεργιακή κινητοποίηση, από το οποίο ν’ αναδεικνύονται τα προβλήματα που δοκιμάζουν, το τελευταίο διάστημα (πολύ περισσότερο σήμερα), τις αντοχές και την υπομονή των δημοσιογράφων στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη,
αλλά και σε όλη τη χώρα.
Απέναντι στις απόψεις του προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ Μάκη Βοϊτσίδη, του γενικού γραμματέα Τάσου Φωκιανίδη, της αντιπροέδρου Χριστίνας Χαλεπλίδου και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Δημήτρη Ντόζη, που συμφωνούσαν-ομοφωνούσαν ότι στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη, τα προβλήματα δεν έχουν τις ίδιες διαστάσεις (όπως π.χ. στην Αθήνα κ. α. λ… ), αλλά και στην κριτική και στα σχόλια που επιδόθηκαν απέναντι στο πλαίσιο της ΕΣΗΕΑ που κήρυξε απεργία και της συνδικαλιστικής παράταξης ΠΑΜΕ, διατύπωσα ένα δημοσιογραφικό ερώτημα και ζήτησα, επίμονα, να τοποθετηθούν, με ειλικρίνεια:
«Υπάρχουν προβλήματα που απασχολούν τους συναδέλφους; (Σε τέτοια ένταση που, σ’ ορισμένες περιπτώσεις, δοκιμάζουν την υπομονή , αλλά και την αξιοπρέπειά τους). Υπάρχουν λόγοι για απεργία;».
Η πρότασή μου συνοψίζεται στα εξής:
* Να αποφασίσουμε τώρα απεργία. Με δικό μας πλαίσιο, στο οποίο θα αναδεικνύονται τα ζητήματα (θεμελιώδους σημασίας για το μέλλον των δημοσιογράφων και της δημοσιογραφίας).
Σ’ αυτό, θα μιλάμε, με τον πιο συγκεκριμένο τρόπο:
-για τα προβλήματα στις τοπικές εφημερίδες («Αγγελιοφόρο», «Μακεδονία», αθλητικές εφημερίδες) και στις περιφερειακές εφημερίδες στη Μακεδονία και τη Θράκη
-για τους συμβασιούχους συναδέλφους μας στην ΕΡΤ-3 και στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ στη Βόρεια Ελλάδα
-για τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα Δημοτικά Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης
-για τους δημοσιογράφους των γραφείων των πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδων και
- τους δημοσιογράφους των γραφείων των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών που
«γράφουν ώρες απασχόλησης και αποστολές», σε κάθε άκρη της Βόρειας Ελλάδας».
-Για τις απολύσεις σε ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκηςκαι της Βόρειας Ελλάδας, τις οποίες τις αντιμετωπίσαμε με…ευγένεια.
Με την ίδια ευγένεια, την οποία οι περισσότεροι (σας παρακαλώ να με θεωρήσετε –όπως κι εκείνοι- «αγενή»), έδειξαν με ευχαριστίες, πέρσι τέτοιο καιρό, όταν έμειναν χωρίς εργασία, οι δημοσιογράφοι των οποίων διακόπηκαν οι συμβάσεις για τέσσερις μήνες.
Πέρσι τέτοιες μέρες, επιμέναμε με ένταση -και απεργιακές κινητοποιήσεις- «για να δοθεί οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων συναδέλφων της ΕΡΤ-3».
Φέτος, επίσης «χορταίνουν» κάποιοι, με τις υπουργικές διαβεβαιώσεις, άρα να θεωρήσουμε ότι «δεν υπάρχει τώρα λόγος για απεργία».
-Οριστική λύση ζητάμε
και για τα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα και
για τους συμβασιούχους που σε ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ενώ απασχολούνταισε συνθήκες εξαρτημένης εργασίας, δεν έχουν ασφαλιστική «κάλυψη» και δεν εφαρμόζονται γι’ αυτούς οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας.
Μόλις πριν μερικές μέρες (στην προηγούμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜ-Θ), με την ευκαιρία όσων δρομολογούνται στον «Αγγελιοφόρο της Μακεδονίας» και τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής», είχα ζητήσει
*να απαιτήσουμε διευκρινίσεις για «τα σχέδια που υπάρχουν» και τις αλλαγές που προωθούνται και οι οποίες κανέναν μας δε μπορεί ν’ αφήνουν αδιάφορο.
* και (αμέσως μετά) να γίνει –τις επόμενες μέρες- εργασιακή συνέλευση.
Η πρόταση αυτή, συνάθροισε, τρεις ψήφους.
Οι άλλοι τέσσερις του προεδρείου, οργάνωσαν την πλειοψηφία σε 4 ψήφους, σε μια πρόταση που διαμορφώθηκε (για τις συνθήκες …διαφοροποίησης της συνδικαλιστικής δράσης), ως …αντιπρόταση.
*Για τους συναδέλφους της «Μακεδονίας», της «Θεσσαλονίκης», των «Σπορ του Βορρά»,
επιμένουμε στο αυτονόητο «να εξομαλυνθεί η διαδικασία καταβολής των δεδουλευμένων», με βάση και τις διαβεβαιώσεις που επαναλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια.
*Σε όλα τα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης,
να τηρούνται οι συμβάσεις

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Η πρόταση μου για το πλαίσιο, συνδύαζε την κινητοποίηση για τα πραγματικά προβλήματα, με το Ασφαλιστικό, με τα όσα έχουν οργανική σχέση- σχέση ζωής των δημοσιογράφων με τα Ταμεία του κλάδου.
Επισήμανα, ότι η ΕΣΗΕΑ κήρυξε την απεργία αμέσως μετά τη συνάντησή της την περασμένη Πέμπτη (10-12) με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Πρότεινα να πάμε στο διάλογο που ξεκινά, με συγκεκριμένες προτάσεις αλλά και με το επίμονο αίτημα να υπάρξουν βελτιώσεις, να διασφαλιστούν οι πόροι των Ταμείων, να ξεχάσουν κάθε σκέψη για την αρπαγή του 10% και με αποτελεσματικό έλεγχο ν’ αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή.
Στ’ αντεπιχειρήματα κατ-έγραψα πως «υπάρχει ο κίνδυνος να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και να αντιμετωπίσουν θέμα απόλυσης συνάδελφοι», «γιατί να ακολουθήσουμε την ΕΣΗΕΑ, η οποία δεν μας ενημέρωσε» και, επίσης, «συντασσόμαστε με την…ΠΟΕΣΥ».
Η σκέψη και η πρόταση, απέναντι σ’ όλα αυτά ήταν ξεκάθαρη:
«να καλέσουμε εμείς την ΠΟΕΣΥ, να της ζητήσουμε με απόφαση μας να κηρύξει απεργία και να συμμετέχουμε σ’ αυτήν με το δικό μας πλαίσιο (ΕΣΗΕΜ-Θ)».
Έπεσε κι αυτή σε …5 «όχι» (Βοϊτσίδης, Χαλεπλίδου, Ντόζης, Φωκιανίδης και Κοντογουλίδης).
«Ναι» είπαν ο Παναγιώτης Χανός και η Μαρίνα Μεϊντάνη.
Ούτε η επισήμανση των πραγματικών προβλημάτων που δημιουργούνται, προβλημάτισε τους επιμένοντες, στο «όχι».
Οι δημοσιογράφοι –μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ που εργάζονται στα γραφεία Θεσσαλονίκης των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών θα εργάζονταν, την ίδια ώρα που στους τηλεοπτικούς σταθμούς δε θα έβγαιναν οι ενημερωτικές εκπομπές, το αυτό θα συνέβαινε και με τους συναδέλφους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τα μέλη μας που απασχολούνται στα γραφεία Αθηναϊκών εφημερίδων κ.ο.κ.
Α, σημειώστε και το ότι λίγο αργότερα (πάντα στην ίδια συνεδρίαση), όταν ρώτησα πόσοι είναι οι άνεργοι συνάδελφοι έλαβα από τη γραμματεία την απάντηση «περισσότεροι απ’ πέρσι. Ναι, ο αριθμός είναι μεγαλύτερος…».
«Η αδράνεια» προειδοποίησα σε όλους τους τόνους, στη σημερινή συνεδρίαση, «είναι καταστροφή… Αποδείχτηκε αυτό ακόμα και σε περιπτώσεις που συνδέονται με τη ζωή και τον πλανήτη μας».
Στις 19 Ιουνίου 2008, καταθέσαμε πρόταση για τη θεσμική λειτουργία της ΕΣΗΕΜ-Θ, την οποία και θεωρούμε –εμείς επιμένουμε- θεμέλιο για τη συνεργασία και την αποτελεσματικότερη δράση της ΕΣΗΕΜ-Θ.
«Θέλουμε» φωνάξαμε με ειλικρίνεια «αποτελεσματικότητα για το συμφέρον όλων των δημοσιογράφων, του συνόλου του δημοσιογραφικού κόσμου.
Χωρίς καμιά εξαίρεση».
Μια δήλωση που καταγράφηκε, στη συνεδρίαση (18-6-2008), θα θυμίζει ότι «τους ένωσαν –όπως και παλιότερα- συμφέροντα που μόνον συνδικαλιστικά δεν είναι».

Γιώργος Αδάμ
μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ
και μέλος του δ. σ.