Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Τα "δώρα" στον Αγγελιοφόρο και η... νομοταγής αναμονή-σιωπή

Η παρέμβαση αυτή που αποτελεί συνέχεια της πρότασης, η οποία κατατέθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜ-Θ, πριν δέκα μέρες, γίνεται σε μια προσπάθεια ν’ αποτραπούν οι όποιες -από τις διαφαινόμενες- αρνητικές εξελίξεις, για τους συντάκτες του «Αγγελιοφόρου της Μακεδονίας» και του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής», από την ανακοινωθείσα εφαρμογή «σχεδίου ενοποίησης» των δυο εφημερίδων.
Το προεδρείο της ΕΣΗΕΜ-Θ, από το οποίο ο Μ Βοϊτσίδης και ο Τ. Φωκιανίδης (πρόεδρος και γ. γ. αντίστοιχα) εργάζονται στο συγκρότημα, μας μετ-έφερε (όπως αναφέρω και σε άλλο σημείωμα, στο δικό μας site) σε προηγούμενη συνεδρίαση, την «ανησυχία» των «συναδέλφων». Στην πρότασή μας να διευκρινιστούν επειγόντως τα όσα έχουν εξαγγείλει η ιδιοκτησία και η διεύθυνση της επιχείρησης και τα οποία ετοιμάζονται να εφαρμόσουν και, αμέσως μετά, να πραγματοποιηθεί εργασιακή συνέλευση, αντιπρότειναν εργασιακή συνέλευση «όταν και εάν - όπως είπαν- χρειαστεί». Το χρόνο (εμείς το ξεκαθαρίσαμε αυτό) θα τον αποφασίσουν οι δημοσιογράφοι –μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ (σ.σ. πάντως πριν τα Χριστούγεννα).
Τις διευκρινίσεις, όπως ανάφεραν, θα τις ζητούσαν (μαζί με τους εργασιακούς εκπροσώπους), οι ίδιοι σε απευθείας συζητήσεις με τη διεύθυνση των εφημερίδων.
Ως τώρα, δεν απάντησαν με κάτι διαφωτιστικότερο για το τι περιμένει τους δημοσιογράφους και τους άλλους εργαζόμενους, που με το δίκιο τους αγωνιούν για όσα επ-έρχονται με το «σχέδιο ενοποίησης» των δυο εφημερίδων που εξαγγέλθηκε και ετοιμάζονται για την εφαρμογή του, χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Τα ζητήματα των αλλαγών που συνδέονται με την καθημερινή απασχόληση και τη ζωή των συναδέλφων, επιμένουμε ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν τώρα.
Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μείωσης αποδοχών και ούτε ένας, επίσης, δεν μπορεί να προϋπολογίσει την εξέλιξη της επιχείρησης «εθελουσία έξοδος», η οποία από τα πράγματα θα συνοδεύεται (αυτό δεν έγινε και σε άλλες περιπτώσεις;), με υπερεντατική εργασία και ενδεχομένως την εργασιακή υποβάθμιση συναδέλφων.
Αυτά τα «δώρα» «βλέπουν», αρκετοί από τους 70 συντάκτες των δυο εντύπων, «να συσκευάζονται με επιμέλεια», για να τους τα «χαρίσουν» από τη νέα χρονιά.
Τι θα γίνει στην περίπτωση που κάποιοι αρνηθούν και δε συμμορφωθούν προς την προτροπή για «εθελουσία»; Θα έχουμε «δώρα», τα οποία ορισμένοι σπεύδουν να ψάξουν ανάμεσα «σ’ όσα δικαιούται μια επιχείρηση»;
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διευθυντής των δυο εφημερίδων , Τραϊανός Χατζηδημητρίου, πρόκειται να ανακοινώσει τις …εορταστικές λεπτομέρειες «του σχεδίου συγχώνευσης», το μεσημέρι της Τρίτης (22 Δεκεμβρίου) –τρεις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Επιβεβαιώνεται και το ότι κάλεσε σε νέα ενημερωτική συνάντηση, στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, (στη Δαναϊδων 4), τους εργαζόμενους.
Απ’ τα όσα, η διεύθυνση ήδη γνωστοποίησε, «οι δυο εφημερίδες ενοποιούνται» και η καθημερινή έκδοση, μετατρέπεται σε πρωϊνή (από απογευματινή που ήταν ως τώρα).
Η έβδομη έκδοση, όπως προγραμματίζεται, θα κυκλοφορεί κάθε Δευτέρα.
Με τη «συγχώνευση» των επιμέρους τμημάτων των δυο εφημερίδων, προκύπτει -με τεχνητό τρόπο- ότι υπάρχουν περιθώρια για περικοπές που συνδέονται, προκαταβολικά, με οικειοθελείς (;) αποχωρήσεις, χωρίς βέβαια να είναι και γνωστοί οι «όροι της εθελουσίας».
Επισήμως, έχει ανακοινωθεί πως «το σχέδιο» αποσκοπεί στην περιστολή των εξόδων. Αν δεν υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, το εναλλακτικό σχέδιο θα συμπεριλάβει στην πράξη και αναγκαστικές «αποχωρήσεις» (;).
Για τους συντάκτες, το υπό διαμόρφωση καθημερινό τους πρόγραμμα, επιφυλάσσει (πάντα με βάση τα ήδη ανακοινωθέντα)
*περισσότερες ώρες
*μικρότερες (συνολικά) μηνιαίες αποδοχές και
*(καταγραμμένη) ανησυχία και αβεβαιότητα για το «τι άλλο θ’ αλλάξει»(;).
Οι διαβεβαιώσεις της διεύθυνσης πως «προς το παρόν» «δε θα μειωθούν οι μισθοί» και «δε θα γίνουν απολύσεις», φαίνεται ότι δεν αφορά σε όλους –ακόμα και στην περίπτωση των αποδοχών.
«Μπορεί να χρειαστεί όλοι τελικά κάτι να συνεισφέρουν» ακούγεται –και επαναλαμβάνεται- στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Με απώλειες αποδοχών (τους);
Η επιχειρούμενη «αναδιάρθρωση» και «συγχώνευση» ανατρέπει άμεσα -ως ένα βαθμό, τις εργασιακές σχέσεις.
*Oσοι εργάζονται για το ημερήσιο φύλλο και πληρώνονται για χρόνια -και σε σταθερή βάση- για την πρόσθετη εργασία τους στην κυριακάτικη έκδοση (τώρα 7η έκδοση), υποχρεώνονται να ξεχάσουν αυτές τις αμοιβές, ενώ θα συνεχίσουν να προσφέρουν την ίδια εργασία.
*Aντίστροφα, όσοι απασχολούνται (όλη την εβδομάδα) για τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» και αμείβονται για τη συμμετοχή τους στο καθημερινό φύλλο, εξαναγκάζονται τώρα να ξεχάσουν όσα, με νόμιμο τρόπο, πληρώνονται, εξακολουθώντας όμως –όπως υπολογίζεται- να προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες
*Tην ίδια ώρα όσοι δημοσιογράφοι του ημερήσιου φύλλου απασχολούνται, σε σταθερή βάση, τις Κυριακές, για το φύλλο της Δευτέρας, υποχρεώνονται να λησμονήσουν πλέον τα «Κυριακάτικα»
*Λιγότεροι συντάκτες θα απασχολούνται την Κυριακή, για την έκδοση της Δευτέρας.
Η μείωση αποδοχών θεωρείται, από αρκετούς, «δεδομένη».
Αντιδράσαμε, σ’ αυτήν την κατεύθυνση, όταν επιχειρήθηκαν πριν δυο χρόνια, εξοικονόμηση χρημάτων με ανάλογη επιλογή.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που προσαρμόζουν την καθημερινή τους ζωή, στα νέα σχέδια, υπολογίζοντας –όπως μας αναφέρουν- τις …επιταχύνσεις (…«με πατίνια») για τις ανάγκες της έκδοσης της επόμενης μέρας, αλλά και για το φύλλο της Κυριακής που θα είναι το ένα από τα έξι της καθημερινής έκδοσης.
«Δυο εκδόσεις σε …μία» (στο πενθήμερο), είναι το πιο σύντομο από τα σχόλια συναδέλφων.
Το αναπόφευκτον της συγχώνευσης. Αρκετά έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη, αντιμετωπίζουν ήδη θέμα υποβάθμισης- «εθελουσίως» ή αναγκαστικώς. Οι επιτελικές θέσεις περιορίζονται βάσει «του σχεδίου» που έχει ανακοινωθεί(ερωτούν, λογικά, τι θα γίνει με τα επιδόματα και τις πρόσθετες αμοιβές;).
Ξεκίνησε ήδη η κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων και από τους δημοσιογράφους ζητήθηκε, τις προηγούμενες μέρες, να δίνουν τα κείμενά τους για δημοσίευση (και) στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας (portal).
Θα πληρώνονται γι’ αυτό;
Το σκηνικό το οποίο στήνεται το είδαμε και σ’ άλλα «συγκροτήματα».
Οι συντάκτες καλούνται «να πληρώσουν το μάρμαρο», στο όνομα της κρίσης.
Οι αναφορές στα όσα «δικαιούται να κάνει η επιχείρηση», δεν απαντούν στα ερωτήματα και τους προβληματισμούς μας που, απ’ ότι φάνηκε από τη συζήτηση με αρκετούς συναδέλφους, απασχολούν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό και εκείνους.
Φτάσαμε στα Χριστούγεννα, λίγο πριν την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου και δεν έχουν ακόμα αποφασίσει. Γιατί παραμένουμε αναποφάσιστοι; Ως πότε, (και τι;) θα περιμένουμε;

Γιώργος Αδάμ
μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ
μέλος του δ. σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ