Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ν’ ακυρώσουμε τις περικοπές στις αποδοχές…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ –ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΡΑ
ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Ν’ ακυρώσουμε τις περικοπές στις αποδοχές…
Να διασφαλίσουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Στην απεργιακή εκδήλωση που έγινε τον περασμένο Μάρτιο, ακούσαμε όχι μόνον το νομικό σύμβουλο της ΕΣΗΕΜ-Θ, αλλά και μέλη του προεδρείου, να μιλούν για τις «περικοπές» και «τι ακριβώς προβλέπεται για τους δημοσιογράφους σε ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ και Δημοτικά Ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ».
Χωρίς αποφασιστικές παρεμβάσεις, αλλά μόνον με ανακοινώσεις, έγινε η «νομοταγής αποδοχή», των περικοπών με τις οποίες ουσιαστικά καταργούνται οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αφού υπεξαιρέθηκαν ποσά, από τις αποδοχές που έχουν διαμορφωθεί πριν δυο ή και τρία χρόνια, πάντα με βάση τις ΣΣΕ.
Και δε θα κουραστούμε να υπενθυμίζουμε:
*Δεν είναι καταστατική υποχρέωση της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΣΗΕΑ, των άλλων περιφερειακών Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ, να προασπίζονται τα συμφέροντα των δημοσιογράφων –μελών τους και να διασφαλίζουν την εφαρμογή των συμβάσεων εργασίας;
*Πότε θ’ αποφασίσουν, επιτέλους, οι «πλειοψηφίες» και «τα προεδρεία τους», ν’ αντιδράσουν στο ξεθεμελίωμα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, στο οποίο πρωτοστατεί το ΔΝΤ, ν’ αποκρούσουν τις αποφάσεις για απολύσεις, να σταματήσουν την τακτική που επέλεξαν εργοδότες Περιφερειακών Εφημερίδων και Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη, να πληρώνουν με μικρές προκαταβολές (100-150 ευρώ) δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών;
Το αντιασφαλιστικό καθεστώς που εγκαθιδρύεται, για όλους τους εργαζόμενους, κυρίως για τους νέους (πλήττει φυσικά και τους συνταξιούχους), πως και πότε θ’ ακυρωθεί στην πράξη;
*Τις διατάξεις για τις εργασιακές σχέσεις και τις σκληρότερες απ’ αυτές για το Ασφαλιστικό, τις οποίες Λοβέρδος και Κουτσουμάνης, διαμόρφωσαν χωρίς να θυμούνται τίποτε απ’ όσα έλεγαν, ακόμα και πριν μερικές μέρες και τις έγραψαν καθ’ υπαγόρευση των στελεχών του ΔΝΤ, πρέπει μια –μια και στο σύνολό τους, να μην εφαρμοστούν. Για κανέναν από τους εργαζόμενους- ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους των Ταμείων μας. Από τις γενικές, ως και τις πιο ειδικές.
Για τους δημοσιογράφους και τη δημοσιογραφία, με συν-είδηση και δεοντολογία, είναι ζήτημα αρχής και ζωής.
Στα Δημοτικά Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα (ΔΕΠΘΕ), αποφασίστηκαν χθες παρά τις αντιδράσεις των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων σ’ αυτά, περικοπές στις αποδοχές τους.
Η διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ, συζήτησε (την περασμένη Πέμπτη), στη συνεδρίασή της, στην οποία έγινε η συγκρότηση του νέου προεδρείου της (τρία από τα μέλη του παραμένουν τα ίδια), τρόπους για ν’ αποκρούσει μια τέτοια εξέλιξη.
Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη χθεσινή συνεδρίαση, δεν είχε στείλει την επιστολή στην οποία εκτός των νομικών επιχειρημάτων που διατύπωσε ο νομικός της σύμβουλος, θα συμπεριλάμβανε και συνδικαλιστικά επιχειρήματα, ένα από τα οποία συνδέεται με τη διμερή σύμβαση ΕΣΗΕΜ-Θ –ΔΕΠΘΕ, η οποία υπογράφηκε πριν από δυο χρόνια.
Την ώρα της συνεδρίασης, κατέθεσε έγγραφα ο γενικός γραμματέας της διοίκησης της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Το μέλος του δ. σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, δημοσιογράφος Γιώργος Αδάμ, σε παρέμβαση – επιστολή του, συνόψισε και κατέγραψε επιχειρήματα που συνηγορούν στο ότι δεν περιλαμβάνεται η ΔΕΠΘΕ, στις δημοτικές επιχειρήσεις για τις οποίες προβλέπεται περικοπή στις αποδοχές των εργαζομένων.
Το κείμενο στο οποίο αποτυπώνονται προτάσεις –επιχειρήματα, τα οποία είχε καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του δ. σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, δόθηκε σε όλα τα παρόντα μέλη του δ. σ. της ΔΕΠΘΕ.

Επιστολή προς το δ.σ. της ΔΕΠΘΕ

Προς
τον πρόεδρο
της ΔΕΠΘΕ,
δήμαρχο Θεσσαλονίκης
Βασίλη Παπαγεωργόπουλο
και όλα τα μέλη της διοίκησης
της ΔΕΠΘΕ


Στην επιχειρηματολογία που συνηγορεί στο ότι δεν περιλαμβάνεται η ΔΕΠΘΕ, στις δημοτικές επιχειρήσεις για τις οποίες ισχύουν τα όσα συνδέονται με περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων, συνυπολογίστε και τα εξής:
*η χρηματοδότηση για τη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ της ΔΕΠΘΕ, δε γίνεται αυτοτελώς από το δήμο Θεσσαλονίκης. Εκτός των εσόδων από τα διαφημιστικά μηνύματα που μεταδίδονται από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, δε γίνεται χρέωση μηνυμάτων και ανακοινώσεων, του δήμου Θεσσαλονίκης, άλλων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος, φορέων της πόλης, επιμελητηρίων, ιδρυμάτων, πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και επιστημονικών φορέων (στα άλλα μέσα, πολλά απ’ αυτά πληρώνονται).
Σ’ αρκετές, περιπτώσεις τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα του δήμου ήταν και είναι χορηγοί επικοινωνίας. Άρα μπορεί ν’ αναγνωρίσει ο οποιοσδήποτε την ανταποδοτικότητα στο χαρακτήρα και τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών ΜΜΕ.
*Οι αποδοχές των εργαζομένων έχουν διαμορφωθεί με βάση τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και έχουν αποτυπωθεί σε διμερείς συμβάσεις (ΔΕΠΘΕ –ΕΣΗΕΜΘ, ΔΕΠΘΕ –ΕΠΗΕΘ, ΔΕΠΘΕ –Ένωσης Τεχνικών ), οι οποίες προβλέπονται και από το νόμο (1995) για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι διμερείς συμβάσεις η ΔΕΠΘΕ, θα ήταν
υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις (ειδικά για τους δημοσιογράφους τη σύμβαση ΕΣΗΕΑ- ΕΙΗΕΑ).
Στο σημείο αυτό υπάρχει θέμα, υποστήριξης της διμερούς συμφωνίας- σύμβασης και από τις δυο πλευρές (σ.σ. η σύμβαση έχει υπογραφεί πριν δυο χρόνια).
*Η συλλογική διαπραγμάτευση είναι κατοχυρωμένη και από το Σύνταγμα και από το συγκεκριμένο νόμο (διμερείς συμβάσεις – συλλογικές κλαδικές).
* Οι περικοπές σε όσες περιπτώσεις εφαρμόστηκαν, εφαρμόστηκαν αναδρομικά επί αποδοχών που είχαν διαμορφωθεί σε προγενέστερο χρόνο. Άρα ελέγχονται για τη Συνταγματικότητά τους.
*Βασικό, επίσης, επιχείρημα είναι ότι στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (2006- νόμος Παυλόπουλου), δεν περιλαμβάνονται σαφέστατα οι αμιγώς (λειτουργούσες) Δημοτικές Ραδιοτηλεοπτικές Επιχειρήσεις στις Δημοτικές Επιχειρήσεις για τις οποίες προβλέπεται αυτοτελής χρηματοδότηση, από τους οικείους δήμους. Γι’ αυτό εξάλλου υπήρξε και η εκκρεμότητα για το με ποιο ακριβώς νομοθετικό πλαίσιο -με ποιόν ακριβώς τρόπο, θα συνεχιστεί η λειτουργία τους, χωρίς την απαίτηση αυτού του νόμου και του νόμου Ρουσσόπουλου (2007), να μετατραπεί σε Α.Ε. (Και το 2010, είμαστε σε αναστολή εφαρμογής τους, μετά τις παρατάσεις που δόθηκαν).

Γιώργος Αδάμ,
δημοσιογράφος,
μέλος της διοίκησης
της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Θεσσαλονίκη 25.5. 2010